Dogodki Slovenskega filozofskega društva v novembrskem “tednu filozofije”

Drage bralke in bralci,
Slovensko filozofsko društvo je bilo v minulem tednu filozofije aktivno in organiziralo ali soorganiziralo pet dogodkov:

– 19. novembra je Gašper Pirc gostil poznavalca Derridajeve filozofije Luko Trebežnika; govorila sta o vlogi poststrukturalizma v sodobni praktični filozofiji, kritičnemu potencialu, ki ga še nosi dekonstrukcija, in razvitju igre interpretacije med mesijanizmom in nihilizmom. Spodaj je priloženih nekaj slik z dogodka, ob robu dogodka pa smo pripravili tudi zapis v novi rubriki “tema meseca”.
– 21. novembra je v Kopru potekala osrednja slovenska prireditev ob Svetovnem dnevu filozofije, na kateri je nastopil tudi Tomaž Grušovnik, predsednik Slovenskega filozofskega društva. Več o dogodku si lahko preberete na uradni spletni strani dogodka; prilagamo pa videoposnetek z dogodka.
– 22. novembra je Grušovnik gostoval v Celovcu, kjer je predaval o “hoteni nevednosti – izogibanju moralni odgovornosti do okolja, živali in soljudi”. Predavanje dr. Grušovnika je naslovilo problem pojavnih oblik in vzrokov našega načrtnega – zavestnega ali nezavednega – izogibanja vednosti. Nekaj si o dogodku lahko preberete na društveni spletni strani, posnetek pa je objavljen na Youtube kanalu

V okviru spremljevalnega programa ob svetovnem dnevu filozofije je Slovensko filozofsko društvo organiziralo tudi dva dogodka v Mestni knjižnici Kranj: predavanje Marka Ogrisa »Čemu filozofija danes« ob 17. uri v dvorani in delavnico za otroke »Kaj je ideja?« ob 17. uri v pravljični sobi.

Ne pozabite na “večer Slovenskega filozofskega društva” ob spominu na Adorna in pogovoru o vlogi popularne kulture ter družbeni in politični komunikaciji danes, ki bo potekalo 17. decembra v Trubarjevi hiši literature; več o dogodku, na katerem se bodo predstavili Darko štrajn, Jernej Kaluža in Gašper Pirc, bo znanega kmalu.
Prav tako pa je nemara vredno opomniti, da smo izdali novo številko revije Anthropos, ki je dostopna na uradni strani revije Anthropos.

Upamo, da se (tudi) v bodoče srečamo na filozofskih srečanjih!